Κολύμβηση: Οι μελλοντικοί πρωταθλητές του Πανσερραϊκού…συστήνονται!
Ο υγρός στίβος έχει χαρίσει μεγάλες επιτυχίες στον σύλλογο του Πανσερραϊκού μας! Ειδικά το τμήμα κολύμβησης, δεδομένων των κακών συνθηκών με το μικρό και παλιό κολυμβητήριο, συναγωνίζεται επάξια όλους τους μεγάλους συλλόγους της χώρας μας και συχνά πλασάρεται στις πρώτες θέσεις των Πανελληνίων πρωταθλημάτων.
Τα τελευταία χρόνια ο αρχηγός του τμήματος κ. Άκης Γκράτζιος έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στα τμήματα υποδομών και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα, έχουν αρχίσει να φαίνονται. Στο αγωνιστικό τμήμα του κολυμβητικού Πανσερραϊκού, αγόρια και κορίτσια ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους, που αναγνωρίζεται μέσα απο τις καλές θέσεις, στους αγώνες σε όλη την Ελλάδα αλλά και μέσα απο τις κλήσεις των Εθνικών ομάδων, όπου τα «λιοντάρια» της πισίνας, έχουν συχνά προσκλήσεις απο τα κλιμάκια της Εθνικής στην Βόρεια Ελλάδα.
Με χαρά σας παρουσιάζουμε τις αθλήτριες Μαριάννα Φαρδέλλα, Ειρήνη Μαρβάκη και τον αθλητή Θεόδωρο Τσέλιο, που έχουν κληθεί να συμμετάσχουν, μετά το lockdown… στις προπονήσεις της προεπιλογής Εθνικών ομάδων.
Για τις Διακρίσεις:
Μαριάννα Φαρδέλλα: «Έχω βγει πρώτη το 2018 στα 200 μικτή στο Πανελλήνιο της Αθήνας στο προ αγωνιστικό τμήμα, ενώ έχω καταλάβει την 3η θέση το 2019 στα 200 ελεύθερο επίσης στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Γενικά έχω κατακτήσει αρκετά μετάλλια σε τουρνουά. Ελεύθερο, μικτή και μεγάλες αποστάσεις».
Ειρήνη Μαρβάκη: «Φέτος το καλοκαίρι βγήκα τέταρτη στα 50μ. ύπτιο. Στο ίδιο αγώνισμα το 2018 αγωνίστηκα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και βγήκα 8η. Το ύπτιο είναι το αγώνισμα μου, ενώ μπορώ να αγωνιστώ και στην πεταλούδα».
Θοδωρής Τσέλιος: «Έχω βγει 3ος στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα 50 μ. πεταλούδα παμπαίδων Β’. 11ος Πανελλήνιο πρωτάθλημα 100 μ. πεταλούδα. 20ος 100 μ. ελεύθερο. Το στιλ μου είναι η πεταλούδα μόνο.
Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείτε με την κολύμβηση:
Μαριάννα Φαρδέλλα: «Ξεκίνησα την κολύμβηση λόγω της ενασχόλησης της μητέρας μου αλλά έπαιξαν ρόλο και οι προπονητές μου που με ενθάρρυναν να συνεχίσω. Ήμουν 6 χρονών όταν μπήκα στις πισίνες για προπονήσεις».
Ειρήνη Μαρβάκη: «Η δική μου επαφή με την κολύμβηση ξεκίνησα μετά από παρότρυνση της οικογένειάς μου που ήθελαν να ασχοληθώ με ένα άθλημα λιγότερο επικίνδυνο. Έτσι, βρέθηκα μια μέρα σε κολυμβητήριο αλλά το νεαρό της ηλικίας μου (ήμουν 4 χρονών τότε) δεν μου επέτρεπε να προπονηθώ. Επέστρεψα μια χρονιά αργότερα και έκτοτε αποφάσισα ότι αυτό μου ταιριάζει. Αυτό μου με κέρδισε στην κολύμβηση είναι οι προπονητές, σε βοηθούν σε κάθε βήμα, είναι κοντά σου και ως ψυχαγωγοί, νιώθουμε πολύ οικεία μαζί τους».
Θοδωρής Τσέλιος: «Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την κολύμβηση από 7 χρονών και τώρα είμαι 13. Είμαι ο μοναδικός με τα πιο λίγα χρόνια ενασχόλησης με την κολύμβηση στην ομάδα, καθώς οι υπόλοιποι είναι πάνω από 10 χρόνια στις πισίνες, ενώ εγώ είμαι ήδη στα πέντε.»
Πόσες ώρες προπονείστε την ημέρα:
«Αφιερώνουμε περίπου 3 ώρες την ημέρα στη προπόνηση. Δύο στην πισίνα και μία στο γυμναστήριο».
Πως πρέπει να παροτρύνει κάποιος ένα παιδί να ξεκινήσει στην κολύμβηση:
Μαριάννα Φαρδέλλα: «Είναι εύκολο να ξεκινήσεις αν βρίσκεσαι συνεχώς σε θάλασσα και γνωρίζεις καλά κολύμπι. Πρέπει να το θέλεις όμως, να χαίρεσαι τη κάθε στιγμή, την κάθε προπόνηση. Είναι αρκετά παρείστικο σπορ. Χρειάζεσαι τη στήριξη από τον συναθλητή σου για να πάρεις θάρρος γιατί υπάρχουν σκληρές προπονήσεις που απαιτούν μεγάλη συγκέντρωση για να βγει το πρόγραμμα. Εκεί, νιώθεις και μεταφέρεις την οικειότητα στο φίλο σου και παίρνεις και εσύ δύναμη. Αν δεν υπάρχει παρέα, είναι πολύ πιθανόν να το παρατήσουν το άθλημα».
Ειρήνη Μαρβάκη: «Άμα είσαι σε μια πισίνα μόνη σου, με τον προπονητή να σου φωνάζει από πάνω και αν μην έχεις και στο διάλειμμα να μιλάς με κάποιον, δεν περνάει η ώρα. Πριν τα μέτρα και πριν την καραντίνα, είχαμε σκληρή προπόνηση και μικρά διαλείμματα, ενώ δεν είχαμε και πολλή ώρα να ανταλλάξουμε μια κουβέντα. Περνούσε πολύ γρήγορα και το σετ της προπόνησης αλλά και γενικότερα η ώρα. Είχαμε σετ που περιελάμβαναν 200-300 μέτρα. Αν δεν έχεις έναν φίλο σου εκείνη την ώρα να σου δώσει ένα «boost», περνάει πολύ δύσκολα η ώρα και ταυτόχρονα και η προπόνηση.
Θοδωρής Τσέλιος: «Για να ασχοληθεί κάποιος με την κολύμβηση, χρειάζεται πάνω από όλα όρεξη και να μην την βαριέται. Εγώ όταν άρχισα δεν ήξερα να κολυμπάω. Απλά όταν άρχισα μου είχε αρέσει και μου άρεσε και το κολύμπι, ότι μου έλεγαν έκανα. Δηλαδή μου έλεγαν κάνε αυτήν την κίνηση, την έκανα. Από εκεί και μετά άρχισε να μου δίνει όρεξη και νομίζω ότι κάποιος πρέπει να έχει και λίγο ταλέντο.
Πόσο ανταγωνιστικό είναι το κολύμπι:
Μαριάννα Φαρδέλλα: «Αρκετά. έχω φτιάξει πολλές φιλίες με αντιπάλους μου, αλλά όταν μπαίνω στην πισίνα, είναι διαφορετικά. Δεν υπάρχουν φιλίες εκεί. Ξεχνιούνται. Είναι πολύ ανταγωνιστικό καθώς έχεις να αγωνιστείς μόνη σου και να βγάλεις στην πισίνα ότι έχεις μάθει και έχεις προπονηθεί. Δεν υπάρχει κάτι άλλο γύρω σου να σε βοηθήσει. Όσο και να ακούς τους προπονητές, είσαι μέσα στο νερό και κολυμπάς».
Ειρήνη Μαρβάκη: «Είναι ανταγωνιστικό άθλημα και προς το εαυτό σου. Πρώτα από όλα προσπαθούμε όλοι να ξεπεράσουμε τα όρια μας και να βάλουμε υψηλότερα τον πήχη. Με την βοήθεια των προπονητών νομίζω πως τα καταφέρνουμε».
Μέχρι τώρα, είστε ευχαριστημένες από το επίπεδο, τις διακρίσεις αλλά και την «διασκέδαση»:
Μαριάννα Φαρδέλλα: «Πιστεύω πως τα πάμε πολύ καλά γενικότερα σαν ομάδα. Λόγω προπονητών, τις προπονήσεις που μας κάνουν και το ενδιαφέρον τους για τον καλύτερο εαυτό μας. Υπάρχουν προπονητές και στην κολύμβηση αλλά και σε άλλα σπορ που δεν ασχολούνται καθόλου. Εμείς ακόμα και στην πισίνα να μην έρθουμε, θα κάνουμε ασκήσεις μέσω «zoom». Αυτό μου δείχνει πως οι δικοί μας προπονητές, περιμένουν και θέλουν να δουν πράγματα από εμάς και προσπαθούν για αυτό».
Ειρήνη Μαρβάκη: «Οι προπονητές είναι δίπλα μας σε ότι χρειαστούμε και αυτό είναι που μας παροτρύνει. Αυτό είναι πολύ θετικό πράγμα. Είμαι πολύ ευχαριστημένη από την πορεία μου ως τώρα. Και στο άθλημα και στις διακρίσεις, και με τους προπονητές αλλά και με τις φιλίες μου».
Θοδωρής Τσέλιος: «Εγώ είχα ξεκινήσει στην αρχή την κολύμβηση γιατί μου άρεσε και είχα πει ότι δεν θα το κάνω με το ζόρι, όπως κάνουν κάποιοι άλλοι. Εγώ το έκανα γιατί μου άρεσε και κάθε φορά, κάθε προπόνηση, κάθε χρονιά πάλευα και προσπαθούσα και κατάφερα να κάνω κάτι, που μέχρις στιγμής αποτυπώνεται στην 3η θέση που βγήκα στο Πανελλήνιο.»
Μέσα από την προεπιλογή της Εθνικής, που βλέπετε τον εαυτό σας να καταλήγει και τι στόχους έχετε:
Μαριάννα Φαρδέλλα: «Έχω υψηλούς στόχους και θέλω να φτάσω κάπου μακρυά και κάπου που να ευχαριστεί εμένα και κυρίως κάπου που θέλω εγώ, χωρίς να με πιέζει κάποιος από πάνω, για να φτάσω κάπου. Κατά κάποιον τρόπο, θέλω να γίνω γνωστή, αλλά προς το ότι είμαι καλή κολυμβήτρια. Θέλω να δώσω το παρών και σε Ολυμπιακούς Αγώνες».
Ειρήνη Μαρβάκη: «Θέλω να γίνω σαν αυτούς που πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Θα ήθελα πάρα πολύ να μπω στην Εθνική. Θέλει πάρα πολύ δουλειά και είναι πάρα πολύ δύσκολο. Από φέτος μπορούμε να ξεκινήσουμε στα μικρά τμήματα των Εθνικών ομάδων».
Θοδωρής Τσέλιος: «Όπως όλοι, έχω και εγώ στόχους φέτος, Θα προσπαθήσω να κάνω κάτι καλύτερο από αυτό που έκανα πέρσι και να βγω σε μια καλύτερη θέση από εκεί που βγήκα την προηγούμενη χρονιά. Θα προσπαθήσω και θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ, γιατί είναι ένα όνειρο που είχα από όταν μπήκα στον χώρο της κολύμβησης και έχω ακόμα.»
Πρότυπα αθλητών…;
Μαριάννα Φαρδέλλα: «Δεν έχω κάποιο πρότυπο στάνταρ. Γενικά κοιτάω τους μεγάλους αθλητές. Δεν έχω αγαπημένο αθλητή ή αθλήτρια».
Ειρήνη Μαρβάκη: «Εγώ έχω δύο. Τον νέο Αμερικάνο σταρ Caleeb Dressel και την παγκόσμια πρωταθλήτρια Κatinka Ηosszu, απο την Ουγγαρία».
«Φέτος δεν προλάβαμε να πάμε στην προεπιλογή της Εθνικής λόγω των μέτρων για την πανδημία, αλλά πήγαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια. Φέτος είναι η τρίτη φορά που μας καλούν στην προεπιλογή».
Τι σημαίνει η προεπιλογή… στην Εθνική ομάδα;
Μαριάννα Φαρδέλλα: «Πιάνεις κάποιους καλούς χρόνους και θέσεις και με βάση το τι θα βγεις σε κάποιους συγκεκριμένους αγώνες, περνάς στην προ Εθνική ομάδα. Είναι συγκεκριμένα οι πιο καλοί αθλητές από τις ομάδες και κάνουμε προπόνηση εκεί, μας κάνουν μετρήσεις και γενικότερα το επίπεδο των προπονήσεων είναι πιο υψηλό. Δεν υπάρχουν αγώνες σε αυτές τις ηλικίες των Εθνικών, αλλά είναι μια ώθηση για να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτερες. Άμα μπεις στην προ Εθνική, θα έχεις και το κίνητρο να μπεις στην Εθνική».
Θοδωρής Τσέλιος: «Το να είσαι μέσα στους επίλεκτους της Εθνικής ομάδας είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Επίλεκτοι είναι αυτοί που θα βγουν μέσα στην 8άδα σε δύο αθλήματα. Εγώ μπήκα, επειδή είχα βγει 3ος. Κάνουμε κάποιες συναντήσεις σε διάφορες πόλεις και μιλάμε με άλλους προπονητές και μας εξηγούν διάφορα πράγματα.»
Τι συστήνετε σχετικά με την κολύμβηση στους νεαρούς φίλους και φίλες που μας διαβάζουν;
Μαριάννα Φαρδέλλα: «Οι νέοι να δοκιμάσουν αυτό το άθλημα και αν δεν τους αρέσει να το αφήσουν. Να μην κάνουν τίποτα με το ζόρι».
Ειρήνη Μαρβάκη: «Να αγαπάνε γενικότερα αυτό που κάνουνε. Με το ζόρι δεν γίνεται τίποτα».
Θοδωρής Τσέλιος: Μπορεί κάποιος να προσπαθεί και να μην μπορεί να καταφέρει κάτι. Κυρίως πρέπει να έχει όρεξη, να δουλέψει πάρα πολύ και να έχει ταλέντο»
Συμπερασματικά:
«Η πανδημία του κορωνοϊού μας δυσκόλεψε αρκετά γιατί ήμασταν κλειστά για πολύ καιρό, παρόλα αυτά, όταν ανοίξαμε ξεκινήσαμε πιο δυναμικά από εκεί που είχαμε σταματήσει. Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους προπονητές μας, την Μαρία Εμμανουηλίδου και τον Στέργιο Συλαίο, που μας βοήθησαν αλλά και στον έφορο του Πανσερραϊκού, αρχηγό μας κ. Ζήση Γκράτσιο, γιατί μας στήριξαν σε όλη αυτήν την προσπάθεια και συνεχίζουν να μας στηρίζουν.»