ΝΕΑ

Διαβάστε τα τελευταία νέα

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Διαβάστε για την ιστορία του τμήματος

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης γυναικών του Πανσερραϊκού δημιουργήθηκε το 1983. Αποτελεί μέλος της Ένωσης Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Την αγωνιστική περίοδο 1991-92 κατέκτησε το τοπικό Πρωτάθλημα, κερδίζοντας παράλληλα την άνοδό του στη Β’ Εθνική, όπου ήταν η δεύτερη κατηγορία στην ιεραρχία των Εθνικών Πρωταθλημάτων, μέχρι τη δημιουργία της Α2 Εθνικής το 1997. Ο Σερραϊκός σύλλογος την περίοδο 1996-97 τερμάτισε αρκετά υψηλά ώστε να προαχθεί στη νεοσύστατη ανώτερη κατηγορία. Τόσο την περίοδο 1995-96, όσο και το 1996-97, έλαβε μέρος στις δύο πρώτες διοργανώσεις του Κυπέλλου Ελλάδος, χωρίς να καταφέρει να ξεπεράσει την πρεμιέρα.

Την αγωνιστική περίοδο 1997-98, οπότε και διοργανώθηκε για πρώτη φορά Πρωτάθλημα Α2 Εθνικής Κατηγορίας, ο Πανσερραϊκός ήταν η μία από τις 12 ομάδες που συνέθεσαν τον ένα και μοναδικό Όμιλό του. Ο τελικός απολογισμός του συλλόγου ήταν 10 νίκες και 12 ήττες, όσες και η Αγία Παρασκευή. Στην μεταξύ τους ισοβαθμία ο Πανσερραϊκός υπερίσχυσε, κλείνοντας τη χρονιά στην 7η θέση της κατάταξης. Στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος αγωνίστηκε σε ένα μόλις παιχνίδι, στα πλαίσια της 1ης Αγωνιστικής της Β’ Φάσης, όπου και ηττήθηκε εντός έδρας από το Δ.Α.Σ. Άνω Λιοσίων με σκορ 60-62. Την επόμενη χρονιά, 1998-99, ο Πανσερραϊκός έχασε στις λεπτομέρειες την άνοδο εφόσον ισοβάθμησε στη 2η θέση της τελικής βαθμολογίας με το Δ.Α.Σ. Άνω Λιοσίων, αλλά τερμάτισε 3ος με βάση τα μεταξύ τους αποτελέσματα. Αναλυτικότερα σημείωσε 15 νίκες και 7 ήττες, ενώ στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής συμμετείχαν και πάλι 12 ομάδες. Στο θεσμό του Κυπέλλου, ο Πανσερραϊκός συμμετείχε και στις 3 αγωνιστικές της Β’ Φάσης. Στην πρώτη νίκησε εντός έδρας τη Δόξα Ρετζικιού με σκορ 87-54, ενώ στη 2η επικράτησε, ξανά στις Σέρρες, απέναντι στη Γλυφάδα με σκορ 65-57. Τελικά αποκλείστηκε κατόπιν εκτός έδρας ήττα από τον Οίακα Ναυπλίου με σκορ 69-66.

Στην αλλαγή της χιλιετίας ο «κόκκινος» σύλλογος διένυε τις καλύτερες στιγμές του και την περίοδο 1999-00, η Σερραϊκή ομάδα επέστρεψε στα γήπεδα της Α2 Εθνικής, όπου και συγκέντρωσε 20 νίκες σε 22 αγωνιστικές. Ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στην κορυφή του τελικού βαθμολογικού πίνακα, συνδυάζοντας τον τίτλο της Πρωταθλήτριας με την άνοδο στην κορυφαία εθνική κατηγορία. Άξια αναφοράς ήταν και η πορεία της ομάδας στο Κύπελλο, στο οποίο κατάφερε να τερματίσει στην 3η θέση. Συγκεκριμένα στην Α’ Φάση απέκλεισε τον Πρωτέα Ελευθερίου-Κορδελιού εντός έδρας με σκορ 62-56. Στη Β’ Φάση νίκησε διαδοχικά εκτός έδρας την Προποντίδα (46-53) και την Αγία Παρασκευή (43-67). Τη χρονιά αυτή διεξήχθη για πρώτη φορά Final-4, του οποίου η ομάδα ήταν ο άτυπος οικοδεσπότης στις Σέρρες στις 22 και 23 Απριλίου 2000. Στους Ημιτελικούς ηττήθηκε από τον μετέπειτα τροπαιούχο Παναθηναϊκό με σκορ 62-53, αλλά παρηγορήθηκε στο Μικρό Τελικό όπου νίκησε τη Μ.Ε.Ν. Τούμπας με σκορ 80-77.

Η επόμενη πενταετία για τις «λιονταρίνες» αποτέλεσε το διάστημα της μέγιστης ακμής του τμήματος. Την σεζόν, 2000-01, ο Πανσερραϊκός πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Α1 Εθνική Κατηγορία, εξασφαλίζοντας όχι απλώς την παραμονή του, αλλά και θέση στην κορυφαία πεντάδα. Αναλυτικότερα συγκέντρωσε 11 νίκες και 11 ήττες, χωρίς να παρατηρηθεί ισοβαθμία με άλλη ομάδα, ενώ βρέθηκε στην 5η θέση του τελικού βαθμολογικού πίνακα. Στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος, ο Πανσερραϊκός ξεκίνησε από τη «Φάση των 16», όπου και κέρδισε εκτός έδρας την Ηλιούπολη με σκορ 67-70. Στη «Φάση των 8» ξεπέρασε και το εμπόδιο του Απόλλωνα Πτολεμαΐδας, εντός έδρας, με τελικό σκορ 66-64. Στη συνέχεια συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Final-4, το οποίο έλαβε χώρα στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας στις 24 και 25 Μαρτίου 2001. Στους Ημιτελικούς υπέκυψε στην πίεση του μετέπειτα τροπαιούχου Δ.Α.Σ. Άνω Λιοσίων (71-53). Τελικά κατέλαβε την 3η θέση, παίρνοντας τη νίκη στο Μικρό Τελικό με σκορ 69-66, κατά σύμπτωση και πάλι σε βάρος της Μ.Ε.Ν. Τούμπας.

Την αγωνιστική περίοδο 2001-02 η ομάδα των Σερρών αποτέλεσε εκ νέου τη μία από τις 12 που συνέθεσαν το δυναμικό της Α1 Εθνικής. Ο τελικός απολογισμός της χρονιάς ήταν 11 νίκες και 9 ήττες (μία ομάδα αποχώρησε στην πορεία), ίδιος με εκείνον του Απόλλωνα Πτολεμαΐδας. Ο Πανσερραϊκός μειονεκτούσε στα μεταξύ τους αποτελέσματα και τερμάτισε χαμηλότερα από τους δύο, στην 6η θέση της τελικής κατάταξης. Σε ό,τι αφορά το Κύπελλο, η παρουσία του ήταν μετριοπαθέστερη εκείνης των προηγούμενων ετών, εφόσον αποκλείστηκε στο πρώτο του παιχνίδι για τη «Φάση των 16» από το Δ.Α.Σ. Άνω Λιοσίων με σκορ 64-68. Καθήκοντα πρώτου προπονητή την περίοδο αυτή διατήρησε ο Νίκος Ιλανίδης.

Την επόμενη περίοδο, 2001-02, ο Πανσερραϊκός ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις μια θέση χαμηλότερα. Το επόμενο φθινόπωρο 2002-03, ο Πανσερραϊκός διένυε την τρίτη του χρονιά στα γήπεδα της Α1 Εθνικής και στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου βρέθηκε στη 10η θέση της κατάταξης, πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Στο Κύπελλο Ελλάδος ο Πανσερραϊκός ξεκίνησε από τη «Φάση των 16» γνωρίζοντας άμεσα τον αποκλεισμό από το Σπόρτιγκ με σκορ 63-59. Προπονητής της ομάδας την περίοδο αυτή ήταν ο Στέργιος Ποργιόπουλος. Την επόμενη χρονιά, 2003-04, οι ομάδες της Α1 Εθνικής αυξήθηκαν σε 14 στο σύνολο, ανεβάζοντας το δείκτη δυσκολίας του Πρωταθλήματος. Στο πλαίσιο αυτό ο Πανσερραϊκός συγκέντρωσε 10 νίκες και 16 ήττες, τερματίζοντας πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και συγκεκριμένα στη 10η θέση.Στη διοργάνωση του Κυπέλλου ξεπέρασε αρχικά το εμπόδιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου με εντός έδρας νίκη 79-65. Στη συνέχεια, όμως, ηττήθηκε εκτός έδρας στη «Φάση των 8» από το Δ.Α.Σ. Άνω Λιοσίων με σκορ 71-67 με συνέπεια να αποκλειστεί. Την χρονιά αυτή την τεχνική ηγεσία της ομάδας είχε ο Γιάννης Τσίμπης.
Ο κύκλος του Πανσερραϊκού στην Α1 Εθνική ολοκληρώθηκε μετά την λήξη της περιόδου 2004-05 στη διάρκεια της οποίας παρουσίασε κακό αγωνιστικό πρόσωπο. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς του ήταν καμία νίκη σε 26 αγωνιστικές, η κατάληψη της 14ης και τελευταίας θέσης στη βαθμολογική κατάταξη και, κατ’ επέκταση, ο υποβιβασμός στην Α2 Εθνική.[11] Σύντομη ήταν και η πορεία της ομάδας στο Κύπελλο, η οποία ξεκίνησε και τελείωσε στη «Φάση των 16», όπου ηττήθηκε εκτός έδρας από τον Απόλλωνα Πτολεμαΐδας με σκορ 76-58.

Κατά την επόμενη περίοδο, 2005-06, η ομάδα δηλώθηκε κανονικά τόσο στο Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας όσο και στο Κύπελλο Ελλάδος. Ωστόσο, αποσύρθηκε πριν την έναρξη της αγωνιστικής δράσης και τελικά περιέπεσε σε αδράνεια. Μέχρι το καλοκαίρι του 2012 ο Πανσερραϊκός δεν συμμετείχε σε κανένα Πρωτάθλημα με γυναικεία ομάδα, παρά μόνο στα τοπικά Πρωταθλήματα νεαρότερων σε ηλικία κοριτσιών.

Την αγωνιστική περίοδο 2012-13 η ομάδα του Πανσερραϊκού έκανε την επιστροφή της στο τοπικό Πρωτάθλημα της Ε.ΚΑ.ΣΑ.ΜΑ.Θ Το Πρωτάθλημα αυτό τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί ελάχιστες ομάδες, με αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Τη συγκεκριμένη περίοδο διαγωνίστηκαν 4 ομάδες, με τον Πανσερραϊκό να τερματίζει 2ος στην κατάταξη με 4 νίκες και 2 ήττες. Την επόμενη χρονιά, 2013-14, οι ομάδες αυξήθηκαν σε 5 στον αριθμό. Ο Πανσερραϊκός συγκέντρωσε 2 νίκες, 5 ήττες και 1 μηδενισμό. Σαν αποτέλεσμα βρέθηκε στην τελευταία θέση της τελικής κατάταξης.
Την περίοδο 2014-15 ο Πανσερραϊκός ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στη 2η θέση της βαθμολογίας, σε σύνολο 4 ομάδων. Αυτή πρόεκυψε πετυχαίνοντας 4 νίκες, 1 ήττα και 1 μηδενισμό.
Την επόμενη χρονιά, 2015-16, συμμετοχή στο Πρωτάθλημα δήλωσαν 8 ομάδες, οι οποίες μοιράστηκαν σε δύο Ομίλους. Ο Πανσερραϊκός τερμάτισε στην κορυφή του Α’ Ομίλου, αήττητος σε 6 αγώνες. Μετά την ολοκλήρωση της Β’ Φάσης, όπου συμμετείχαν 6 ομάδες, ο Πανσερραϊκός τερμάτισε οριστικά στη 2η θέση, επιλέγοντας να απέχει από τον τελευταίο του αγώνα.

Την αγωνιστική περίοδο 2016-17 στο Πρωτάθλημα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έλαβαν μέρος 7 ομάδες. Παραμένοντας αήττητος σε 10 παιχνίδια (4 στην Α’ και 6 στη Β’ Φάση), ο Πανσερραϊκός αναδείχθηκε Πρωταθλητής, 25 χρόνια μετά την πρώτη του φορά. Τον Ιούνιο έλαβε μέρος στο Ειδικό Πρωτάθλημα Ανόδου στην Α2 Εθνική Κατηγορία, το οποίο διεξάγεται μεταξύ των πρωταθλητριών ομάδων όλων των Ενώσεων της Βόρειας Ελλάδας. Εκεί αντιμετώπισε τον Απόλλωνα Καρδίτσας, την Α.Γ.Ε. Πιερίας, τον Απόλλωνα Πτολεμαΐδας, τα Νέα Μουδανιά και τη Σχερία Κέρκυρας. Διευρύνοντας το αήττητο σερί του, ο σύλλογος των Σερρών τερμάτισε πρώτος στο τουρνουά, λαμβάνοντας το δικαίωμα επιστροφής στις εθνικές κατηγορίες μετά από 12 χρόνια απουσίας.

ΣΤΕΛΕΧΗ

Δείτε τα μέλη της Καλαθοσφαίρισης

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΝΤΑΣ

Έφορος Μπάσκετ Γυναικών | Γενικός Αρχηγός Τμημάτων

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΤΣΟΜΠΑΝΗΣ

Προπονητής Γυναικείου τμήματος

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΤΣΙΟΣ

Γυμναστής γυναικείου τμήματος

ΘΩΜΑΣ ΓΚΟΥΤΖΙΑΣ

Προπονητής νεανίδων και κορασίδων Πανσερραϊκού

ΝΕΚΤΑΡΙΑ ΠΙΤΣΙΑΒΑ – ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΣΑΝΤΑ

Προπονητριες ακαδημιών κορασίδων ΠΑΝΣΕΡΡΑΙΚΟΥ

ΈΡΣΗ ΤΑΤΙΤΖΙΚΙΔΟΥ

Προπονήτρια ακαδημιών κοριτσιών Σκουταρεως

ΟΙ ΠΑΙΚΤΡΙΕΣ

Δείτε τις παίκτριες της ομάδας

Χωλοπούλου Στρατονίκη 4 (playmaker 1), Τσάντα Αφροδίτη 7 (playmaker 1), Δαμιανάκου Μαρία 15 (playmaker 1), Πελτέκη Ευαγγελια 11 (ΑΡΧΗΓΟΣ-shooting guard 2), Πιτσιάβα Νεκταρία 13 (shooting guard 2), Μίχου Αλίκη 10 (shooting guard 2), Θανοπούλου Κασσάνδρα 16 (forward 3), Γαϊτάνη Ελευθερία 6 (forward 3), Βάννα Γλαύκη 5 (forward 3), Χωλοπούλου Μαρία 9 (power forward 4), Γκέκα Κατερίνα 19 (power forward 4), Κεφαλά Ιωάννα 17 (power forward 4), Πλεύρη Μαρία 18 (power forward 4), Κουτούση Λένια 12 (center 5), Μπακιρτζίδου Μαρίνα 8 (center 5), Γκανάτσιου Βάνα 14 (center 5)

ΤΙΤΛΟΙΤίτλοι και διακρίσεις

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

ΕΚΑΣΑΜΑΘ (2)

newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter του Μ.Γ.Σ Πανσερραϊκός, για να μαθαίνετε πρώτοι, τα νέα του συλλόγου μας!